Paylaş

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Kasım 2013 Cuma

Bilgi - Rorschach Testi

Gönderen http://afbcaglar.blogspot.com/ zaman: Cuma, Kasım 08, 2013
Hermann Rorschach daha önce denenmemiş bir psikolojik test uyguladı. 1910'lu yıllarda. Psikolojik Testin isim babası oldu ve test Rorschach Testi olarak anıldı. Rorschach Testi yapılış şekli; katlanmış kağıt arasında kalan mürekkep lekelerinin yorumlanması.
Kendisine bu test uygulanan kişinin yorumlarına göre kişinin psikolojik sağlığı analiz ediliyor. Mürekkep lekelerinin herhangi bir şekli yok, yani kalıp cevaplar vermek gerekmiyor bu teste. Kişi kendi içsel dinamiklerine göre mürekkep desenlerini inceliyor ve cevaplıyor.
Eğer kişi olumsuzluk içeren yorumlar yaparsa o kişinin şiddete yatkınlığı, olumlu içerikli yorumlar yaparsa o kişinin sorunsuz olduğu sonucuna ulaşılıyor.

Tabii ki her psikolojik testte olduğu gibi bu testte %100 gerçeklik içermiyor. Rorschach Testi psikolojik testler arasında en az güvenilir olan testlerden biri ama yine de uygulanış bakımından en ilginç testlerden biri olma özelliğini koruyor.
Hermann Rorschach kimdir?
8 Kasım 1884 yılında İsviçre'nin Zürih'te doğan Hermann Rorschach, çocukluğunu ve gençliğini burada geçirdi. Babası bir resim öğretmeni olan Rorschach’ın resimlere merakı bu yüzden başladı. Geleneksel boyamalar yaparken herkesin farklı bir tarz ve boyama yapması dikkatini çekti. Bu dikkati ona Rorschach inkblot testini bulmasını sağladı.
Tatil için gittiği Rusya'da Tataristan vatandaşı Olga Stempelin ile tanışan Hermann Rorschach, aşık olduğu kızla nişanlandı. Tekrar Zürih'e dönen Hermann Rorschach, 1909 yılında Zürih tıp fakültesinden mezun oldu. Ardından nişanlısıyla evlenen Hermann Rorschach, Rusya'ya yerleşti. Rorschach’ın bir oğlu ve bir kızı oldu.
Rorschach, seçkin psikiyatrist olan Eugen Bleuler ile yakın temas kurdu.
1914 yılında bölgesel bir psikiyatri hastanenin müdür yardımcısı olan Rorschach, tekrar Zürih'e döndü.
Psikanalize yönelik ilgisi yıllarca sürdü. O yıllarda Freud psikanaliz kuramını geliştiriyordu, Carl Jung da çalışmalarıyla ön plana çıkıyordu. Bu şartlar Rorschach’yı kendi fikirlerini araştırmaya yöneltti. Bir arkadaşıyla birlikte okul çocuklarına mürekkep lekeleri göstererek işe başladı, onların tepkilerini inceledi. Sanatta başarılı olan çocukların mürekkep lekelerini yorumlamada daha yaratıcı olup olmadıklarını görmek istiyordu. Analitik bakış açısıyla mürekkep lekelerini kullanması ilk bu deneyimle olmuştur. Maalesef bu testlerin sonuçları ve kullanılan mürekkep lekeleri kaybolmuştur. Hermann Rorschach 1919’da İsviçre Psikanaliz Topluluğu'nun başkanı seçilmiştir. 300 hastayı ve 100 “normal” kişiyi inceledi. 1921 yılında bu araştırmaların sonuçlarını içeren Psychodiagnostik inkblot testi temelini oluşturan bir kitap yazdı. Ancak Psikologlar tarafından bilimsel olarak değersiz kabul edildi. Mürekkep lekeleriyle ilk çalısan kişi o değildi, ondan önce bu alanda çalışan ünlü kişiler arasında Leonardo da Vinci, Justinus Kerner, Syzman Hens sayılabilir.
Kitabı yazdıktan bir yıl sonra ciddi olarak iltihaplanan apandisti Hermann Rorschach’in ölümüne sebep oldu. 2 Nisan 1922’de, henüz 38 yaşındayken Horasan’da vefat etti.
Ölümünden sonra yazdığı kitabı ve buradaki testi kişilik testinin adeta el kitabı oldu.
Rorschach testi bu incelemelerle ortaya çıkmış ve deneklerin algılarını mürekkep lekeleri kullanarak analiz eden psikolojik bir testtir. Sayısı değişen kartlar ile uygulanır ve projektif test olarak da bilinir. Bazı psikologlar kişilik ve duygusal analiz için Rorschach testini kullanır. Bilinçaltındaki düşünce bozukluklarını tespit etme amacıyla tercih edilir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Do you mind if I quote a couple of your posts as
long as I provide credit and sources back to your site?
My website is in the very same niche as yours and
my visitors would genuinely benefit from some of the information you provide here.
Please let me know if this alright with
you. Thank you!

Review my webpage ... Eating Plan

http://afbcaglar.blogspot.com/ dedi ki...

You can quote my blog page showing the source.

Yorum Gönder

 

Hikaye Kumbaram Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea