Kuşlar niçin göç ederken, yani uzun bir yolculuk yaparken “V” şeklinde uçarlar? Çünkü bu uçuş biçimi onlara güç verir. Güç dağılımını en iyi yapabildikleri konum “V” şeklindeki formasyondur. İnsanların özellikle işletmelerin bundan almaları gereken çok önemli birçok ders var. Uçan her kuş, kanat çırptığında arkasındaki kuş için, onu kaldıran bir hava akımı yaratıyor.
- “V” şeklindeki formasyonla uçan kaz grubu, birbirlerinin kanat çırpışlarındaki hava akımını kullanarak uçuş menzillerini % 71 oranında uzatıyorlar. Yani tek başına gidebilecekleri bir yolu grup halindeyken neredeyse iki katına çıkartabiliyorlar.
- Bir kaz “V” grubundan çıktığı anda uçmakta güçlük çekiyor. Çünkü kaldıraçlı hava akımının dışına çıkmış oluyor. Hemen “V” grubuna geri dönüyor. Bizler de kendimizle aynı yönde giden insanlarla bilgi alışverişini sürekli tutmalıyız.
- Başta giden “V” lider yorulduğunda en arkaya geçiyor ve hemen arkasındaki lider konumuna geçiyor. Bu değişikliği sürekli yapıyorlar. Liderliği sürekli paylaşmak ve zor işi rotasyonla yapmak işletmeye ivme kazandırır.
-Gerideki kuşlar, öndekileri daha hızlı gitmek üzere bağırarak uyarırlar. Ekip ruhu böyle olmalı.
- “V” formasyonundaki bir kuş hastalanırsa veya bir avcı tarafından vurulur da uçamayacak hale gelirse… Düşen kuşa yardım etmek üzere, formasyondan iki kaz ayrılır ve korumak üzere o kuşun yanına gider. Yaralı kuş iyileşinceye veya ölünceye kadar onun yanında beklerler. İyileşirse hep birlikte, ölürse bekleyen iki kuş ekibe yetişmek üzere yola çıkarlar. İşlerin zorlaştığında kenetlenebilen ekip büyük işler başarabilir.
Alıntıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder