Onların bu konuşmalarını duyunca eski bir anımı hatırladım. Üniversitede görev yaparken, hafta sonları yapılan Açık Öğretim Sınavlarına gözetmen olarak katılıyordum. Görevli olduğumuz binaya öğrencilerden önce gelip sınav salonumuzu öğrenir, gerekli hazırlıklarımızı yaparak öğrencilerin içeri alınmasını beklerdik. Kapıdaki görevli polis memurları da öğrencilerin üstlerini ve çantalarını kontrol ederlerdi.
Sınavın birinde, bulunduğumuz binanın kapısında kontrol etmek üzere bayan polis olmadığından, kontrol etme görevinde yardımcı olmam istendi. Ben de sınav başlayana kadar, kapıdaki polislerle beraber, yanıma yönlendirilen bayanların çantalarına göz gezdirerek yardımcı oldum. Sınav bittikten sonra, görevimle ilgili işlemleri tamamlayıp otobüs durağına doğru yürümeye başladım. Yanıma bir bayan yaklaştı ve selam verdi. Ben de selam verdim. Bana, benim görevli olduğum binada sınava girdiğini ve binaya girerken de benim kontrolümden geçtiğini söyledi. Kontrol sırasında gördüğü güler yüz ve nezaketli davranışın kendisini çok mutlu ettiğini belirterek teşekkür etti. Ben çok şaşırdım, ne diyeceğimi bilemedim. Sadece kendimi, çantası kontrol edilecek biri yerinde düşünerek, bayanlardan çantalarını açmalarını istemiştim.
Tabii biz her zaman güler yüzlü olamıyoruz. Kime sorsan bir sorunu, bir problemi ya da kendini üzen bir konu olabiliyor. Bu halde iken gülemiyorsa bile yanındaki kişinin bir tebessümü, belki de farkında olmadan ona da bulaşıyor. Bu konuda çocuklar ve bebekler çok başarılı, normal bir insandan kat kat daha fazla gülüyorlar. Sen de onlarla aynı ortamda bulunuyorsan, çok geçmeden sen de kendini gülümser halde buluyorsun.
Geçenlerde bir sunum izledim. Gülümsemek ve gülmek gizli bir güçmüş. Ron Gutman, gülümseme hakkında birçok araştırmayı incelemiş ve bazı sürpriz sonuçları ortaya çıkarmış. Sunumunda, gülümsemenin evrimsel olarak bulaşıcı olduğundan; İngiliz araştırmacıların, bir gülümsemenin 2000 tane çikolataya eşdeğer uyarıcıya sebep olduğunu bulduklarından; gülmenin, stres artıran kortizon, adrenalin ve dopamin gibi hormonların seviyesini düşürürken endorfin gibi ruh halini düzelten hormonların seviyesini yükselttiğinden ve tansiyonu düşürdüğünden bahsediyor. Sunumu izlemenizi tavsiye ederim. (Sunum için tıklayın)
Ayşe F. Çağlar
0 yorum:
Yorum Gönder